Sucul copilăriei mele, socata, e încă la mare căutare.
De suc rece, cu aroma florilor de soc, fin și parfumat, am avut parte la începutul lunii iunie.
Și cu fiecare înghițitură luată, mi-a trecut prin fața ochilor, toată copilăria. Cum stăteau borcanele pline ochi cu bucăți de lămâie, apă și flori de soc. Lăsate în soare la fermentat. Abia reușea bunica să strecoare licoarea parfumată, că și dădeam buluc cu cănile în mână, rânjind cu gura până la urechi, nerăbdători. Nu ne săturam, oricât de mult primeam!
Socata e suc traditional românesc. Și e rezultatul fermentări a florilor de soc, apă, zahăr și lămâie. În proporții calculate, totul lăsat la soare.
Nu e complicat deloc să prepari socată. De deții un cântar, totul devine simplu.
Și merge preparată chiar și de locuiești într-un apartament. Procesul fermentări se lungește până în trei, patru chiar și cinci zile. Dar rezultatul e același.
De lași borcanul în soare, procesul devine mai rapid.
Pentru culesul florilor, cea mai bună perioadă de cules e imediat ce boboci de floare au înflorit, înainte de a da insectele de ele. Keep the eyes on. Depinde de zona în care locuiești, înfloritul socului începe de la sfârșitul lui mai până la jumătatea lui iunie.
Rețete sunt destule, doar tastează socată! Cu drojdie sau fără…. Cu flori alese sau cu tot cu tije…. Cu miere sau zahăr
Eu am ales să fac varianta cea mai fină, din punctul meu de vedere!!!
Ingrediente
– 5 flori mari, 50 grame de floare aleasă de pe tije și spălată de impurități
– 4 lămâi din care stors 75 mililitri suc, iar restul tăiat felii subțirele.
– 2 litri apă
– 200/300 grame zahăr alb
– un borcan de 3 litri
Mod de preparare
Florile de soc se spală, se scutură de apă și se dau jos inflorescențele de pe tije.
De ce se dau jos de pe tije?! Pentru că socata capătă o ușoară nuanță amăruie din cauza tijelor. Iar asta am descoperit-o recent, pentru că și eu și sora mea, știam că în socată, florile se pun cu tot cu tije! Nuuuuu se pun cu tije….. Good advice!
La sfârșitul separări inflorescențelor de tije, trebuie să rămânem cu 50 grame cantitate de floare.
Zahărul nu e bătut în cuie. Pentru mine a fost suficient 200 grame de zahăr, pentru a îndulci băutura. Dar tu, pune după bunul plac.
Un truc bun e să amesteci într-un vas, apa cu zahărul și sucul de lămâie, până ce zaharul sa dizolvat.
Apoi pui floricelele de soc, în borcan, iar peste torni apa îndulcită cu zahăr și așezi bucățile de lămâie.
Totul se amestecă bine cu o spatulă sau o lingură. Iar borcanul se pune într-un loc însorit, acoperit numai cu un capac, pe care nu îl înșurubezi sau o farfurie. Se amestecă în borcan o dată pe zi până ce băutura e gata fermentată.
Băutura e gata când gustul e ușor acidulat și ușoare bule de aer se văd jucându-se în borcanul de sticlă.
Apoi se strecoară și se dă la rece.
Sucul de soc e grozav băut rece!