Manu/ iunie 1, 2021/ Burger/ 0 comments

Rețeta asta e super dacă ți-a rămas cartof piure și nu ai ce face cu el.
Eu nu-l arunc. Piureul de cartofi e bun și aromat, e fain de mâncat și a doua zi!

Cu resturile rămase fac întotdeauna chiftele crocante, care merg foarte bine cu un sos de smântână și usturoi.

Tu ce faci cu resturile de mâncare rămase?

Lista ingredientelor e aproximativă, deoarece, depinde de cât de mare e porția rămasă, de cartofi piure.

Mie mi-a rămas circa 300 g +-

Ingrediente

  • cartofi piure, reci
  • pătrunjel verde după dorință
  • șuncă afumată
  • o ceapă mică
  • pesmet
  • ouă
  • cașcaval
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Șunca se taie cubulețe și se prăjește până când e rumenă tare, apoi se strecoară de untură și se pune pe un șervet, pentru a absorbi excesul de grăsime și pentru a răci.

Ceapa se taie solzișori și se călește în puțină untură rămasă de la șunca prăjită înainte. Până când devine translucidă.
Apoi se pune la răcit, pe șervet, alături de șunca prăjită.

Frunzele de pătrunjel se toacă mărunt iar cașcavalul se dă pe răzătoare.

Toate ingredientele, șunca, ceapa, pătrunjelul, cașcavalul, sarea și piperul, se adaugă peste cartofii piure. Totul se amestecă bine și se dau formă unor chiftele mai mari, ușor plate.

Fiecare chiftea formată se așează într-o tavă și se dă la congelator pentru minim 30 de minute.

Între timp se pregătește pentru prăjit, pesmetul și ouăle bătute bine, în două vase separate.

Iar pentru burgeri, se pregătesc ingredientele dorite.

Eu am folosit chifle rotunde, frunze de spanac verde, castraveți verzi, fish fingers prăjiți, ketchup, sos de iaurt cu usturoi și zeamă de lămâie.

După ce chiftelele au stat la rece, destul cât să își păstreze forma, e timpul pentru prăjire.

Într-o tigaie se pune ulei la încins. Fiecare chiftea se dă prin ou, pesmet, ou și iar pesmet. Acest proces dublu de pesmet, e perfect pentru a forma o crustă foarte crocantă.

Apoi, la prăjit.

Fiecare chiftea se prăjește până când e rumenă-aurie, pe fiecare parte.

Un pont bun e să nu prăjești mai mult de două, trei chiftele, într-o tură. Astfel temperatura uleiului nu scade rapid și chiftele nu absorb ulei!

Pentru asamblarea burgerilor am procedat astfel: Am tăiat o chiflă rotundă pe din două, apoi am uns cu unt părțile tăiate și le-am pus la prăjit, într-o tigaie încinsă, fără ulei. Astfel Părțile tăiate ale chifle se sigilează și sosul nu intră în miez.

După prăjire, am uns chiflele cu puțin ketchup, am așezat câteva frunze de spanac și chifteaua de cartof piure, câteva felii de castravete peste, două bucăți de fish finger, sos de iaurt și capacul chifle de burger. Et voilà, ditamai burger-ul grozav, făcut acasă și gustos de-ți lasă gura apă!

Poftă bună!

Share this Post

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*