Printre rețetele preferate, din copilărie, se numără și rețeta de azi.
Iar copilăria mea avea gustul acestor cornulețe.
Cornulețe cu marmeladă sau magiun de prune.
Fragede de se topesc în gură. Sunt perfecte.
Stau bine, multe zile la rând, în cutii de metal. Asta numai rezistă multe zile.
Eu întotdeauna dublez cantitățile ingredientelor pentru a mă asigura că apucăm cu toții să gustăm!
Ajunge cu vorba…
Să trecem la treabă!
Ingrediente
-200 grame untură mare/osânză topită
-460 grame faină albă
-2 plicuri praf de copt
-2 linguri oțet
-9-10 linguri apă rece
-150 gr zahăr pudră vanilat
-magiun sau marmeladă de prune
Mod de preparare
Praful de copt se stinge cu cele două linguri de oțet.
Într-un vas cu pereți înalți, se pune untura, apa și praful de copt stins.
Totul se amestecă până când se omogenizează bine. Apoi se adaugă faină.
Aluatul se frământă până când se leagă. Dar e posibil din cauza tipului de făină, să nu se lege imediat. E nevoie de o lingură, două de apă rece în plus, și se reia frământarea. Aluatul frământat trebuie lăsat aproximativ 10 minute la odihnit.
Pe o suprafață înfăinată, se întinde aluatul, într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime. În formă dreptunghiulară sau pătrată.
Marginile aluatului trebuiesc tăiate, rămânând laturi fixe.
Pe una din laturi, la 1-2 cm depărtare, se pune magiunul sau marmelada, cu lățimea de 2 cm.
Marginea de aluat se rulează peste magiun. Apoi se mai rulează totul încă o dată. Astfel magiunul e acoperit total.
Cu un cuțit, se taie ruloul format exact în marginea îmbinată.
Ruloul format se trage deoparte și se repetă din nou totul, până când tot aluatul e folosit.
Apoi fiecare rulou se taie în bucăți de 3-4 cm. Sau după dorință.
Împachetarea cornulețelor se poate face și în stilul clasic, pe un pătrat de câțiva cm de aluat se pune gem și împachetează trăgând colțurile unul peste altul.
Cornulețele formate trebuiesc așezate într-o tava cu pereți mici, tapetată cu hârtie de copt. Totul se coace în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 20 min.
Cornulețele nu trebuie să fie bine rumenite, ci doar ușor auri.
Cât timp sunt fierbinți se trec prin zahărul pudră.
Poftă bună!