Azi în Șpaiț venim cu o idee, biscuiți Linzer umpluți cu gem de zmeură cu lavandă, trași prin caramel sărat și dați prin nucă de cocos! Nebunie de arome. Și las scris aici doar puțin din ce urmează să guști când vei savura varianta noastră.
Biscuite lăptos, din cauza untului gras, ușor crocant, dar care se topește în gură. Gem de zmeură cu lavandă, dulce dar cu note acrișoare, doar cât să tempereze restul ingredientelor și floral la urmă din cauza lavandei. Caramel sărat, ca toată dulceața să fie dusă la alt nivel și apoi temperată de sare. Părerea mea e că caramelul sărat merge bine cu orice fel de nucă. De aceea vine nuca de cocos să îmbrace ușor biscuitele ăsta umplut și să le adune pe toate la un loc.
Și dacă cumva după descrierea asta vei saliva, te provoc să-i faci, nu vei regreta.
Cei drept va fi puțin de lucru, dar merită efortul! Sunt foarte buni!
Biscuiții Linzer sunt foarte ușor de pregătit. Rețeta e simplă, cu puține ingrediente. Și ce e mai frumos la rețeta asta de biscuiți, faptul că sunt zeci de variante să-i duci la alt nivel. Sunt feluri și feluri de gemuri, marmelade, peltele… Sau de ce nu ciocolată albă sau neagră, o cremă Ganache bătută, caramel sărat, creme de unt sau alte variante.
Caramelul sărat după rețeta prezentată de noi iese destul de mult. Iar pentru biscuiți de azi nu e nevoie de atât. Dar….că există un dar! Caramelul rămas se poate folosi în alte rețete, stă bine în borcan, la rece în frigider. Merge bine pe o plăcintă cu mere sau dovleac. Sau vreun tort mai rustic de pere, scorțișoară și vin alb! Sau ca topping pe înghețată sau pe vreun cupcake mai moțat doldora de cremă! Sau într-o cană cu lapte cald, tocmai binevenită după o zi plină. Trebuie scos dinainte ca să poată ajunge la temperatura camerei iar apoi e perfect de turnat.
Nuca de cocos e slăbiciunea mea, ca și restul produselor din cocos. Miroase extraordinar și la fel cum îi e mirosul asemenea e și gustul! Nici foarte dulce, nici prea nuty, nici prea gras, de aceea aroma e unică și se contopește bine în rețetele sărate sau dulci!
Eu pentru varianta asta de biscuiți Linzer am dublat ingredientele din rețetă. Rețeta e ușor de realizat și nu va dura mult până când biscuiți vor fi copți și răciți. Eu iam făcut rotunzi dar forma e la libera alegere. Fiecare biscuit trebuie să aibe pereche pentru că vor fi lipiți câte doi iar de rămâne vreunul în plus, iacătă bonusul!
După ce au răcit se vor forma perechile și doar un biscuite din pereche va fi uns cu gem pe dos. Fețele biscuiților să fie în afara, întocmai ca și la macaroons! Iar gemul după preferință, eu am pus de zmeură cu lavandă pentru că mia rămas în frigider de la o rețetă anterioară.
Jumătate din cantitatea de caramel sărat, lăsat să ajungă la temperatura camerei, se pune într-un bol iar fiecare pereche de biscuiți unși cu gem și împerecheați vor fi trași prin sos. Eu iam înmuiat doar pe jumătate dar se poate cu succes și cu totul.
În alt bol am pus nucă de cocos și fiecare biscuite l-am dat prin nuca de cocos, pe partea unsă cu caramel!
Iar apoi i-am așezat într-o tavă, unul lângă celalalt, nu unul peste celalalt, deoarece se vor deplasa sau lipi unii de alții! După care la rece, jumătate de oră.
Și cam atât, te vei delecta cu niște biscuiți tare buni! Promit!
Poftă bună! 😋